MFLibema Open 2022 dinsdag 7 juniDSC02392

Geplaatste Van de Zandschulp en Griekspoor dicht bij elkaar in schema Australian open

De Australian Open gaat dit jaar op maandag 16 januari van start met drie landgenoten in het enkelspel. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor én Arianne Hartono, die zich knap door het kwalificatietoernooi knokte.

Vlak voor de loting op Melbourne Park meldde Marin Cilic zich af voor deelname aan het eerste Grand Slamtoernooi van het jaar. Door de blessure van de Kroaat en eerder al de afzegging van de nummer één van de wereld Carlos Alcaraz schoof Van de Zandschulp op naar plaats 32.

In een speelschema van 128 hebben 32 spelers een geplaatste status. Dat betekent voor Van de Zandschulp dat hij sowieso tot aan de derde ronde geen speler treft die hoger op de wereldranglijst staat dan hij.

Voordat het zover is moest hij eerst zien af te rekenen met Ilya Ivashka. De 28-jarige speler uit Minsk is de huidige nummer 72 op de ATP-ranglijst, maar stond een half jaar geleden op plek 40. In 2021 won hij op het hardcourt van Winston-Salem tot nu toe zijn enige titel.

Van de Zandschulp en Ivashka troffen elkaar nog niet eerder. Het beste resultaat op de Australian Open van Ivashka is een tweede ronde in 2019. Van de Zandschulp haalde vorig jaar de derde ronde in Melbourne. Om dit te evenaren staat de Nederlandse nummer één in de tweede ronde tegenover Tallon Griekspoor, want hij versloeg Ivashka in vier sets.

De nummer twee van Nederland trad in de openingsronde aan tegen Pavel Kotov. De 24-jarige Moskoviet maakt dit jaar zijn debuut in het hoofdtoernooi. Al zag dat het er in eerste instantie niet naar uit. In de laatste kwalificatieronde verloor hij namelijk van Ernesto Escobedo.

Door een afzegging schoof Kotov als lucky loser door naar het hoofdtoernooi. Op papier een prettige loting voor de in bloedvorm verkerende Griekspoor. Hij won immers bij zijn eerste toernooi van het nieuwe seizoen zijn eerste ATP-titel. In Pune was hij de beste. Griekspoor versloeg Kotov in straight sets.

Een confrontatie tussen de trainingsmaatjes op het NTC en vrienden Van de Zandschulp en Griekspoor is dus in de tweede ronde.

Bekijk hier het speelschema van het mannenenkelspel.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Van de zes landgenoten die via de kwalificaties een ticket voor de Australian Open probeerden te bemachtigen was alleen Arianne Hartono succesvol.

Na drie zeges plaatste de Meppelse zich net als vorig jaar voor het hoofdtoernooi. Bij haar debuut maakte ze het Amanda Anisimova behoorlijk lastig, maar verloor ze wel van de Amerikaanse.

Dit jaar trof ze in de persoon van Shelby Rogers opnieuw een hardhitter uit de Verenigde Staten.

Hartono, die succesvol was in het Amerikaanse collegetennis, stond vorig jaar lange tijd geblesseerd aan de kant en is daardoor op de wereldranglijst afgezakt naar een plaats buiten de top200.

De dertigjarige Rogers is de huidige nummer 54 van de wereld en heeft in Melbourne als beste resultaat een vierde ronde staan. Vorig jaar was de eerste ronde direct haar eindstation, maar dit jaar was ze met 6-4 6-3 te sterk voor Hartono.

Bekijk hier het speelschema van het vrouwenenkelspel.

De loting van het dubbelspel vind je hier. Wesley Koolhof en Neal Skupski zijn het als eerste geplaatste mannenteam. Jean-Julien Rojer samen met Marcelo Arevalo en het duo Middelkoop/Haase komen ook in actie in het dubbelspel.

In het vrouwendubbel zien we Demi Schuurs samen met Desirea Krawczyk de baan op komen.

Alle wedstrijden zijn live te zien via Eurosport.