DSC00417

Davis Cup in Groningen betekent maar één ding: TAM-studenten!

Groningen is van oudsher een Davis Cupstad waar voor de laatste keer in 2013 een Davis Cupduel heeft plaatsgevonden. Een Davis Cupstad waar de traditie voor een weekend tennis kijken met studiegenoten is opgepakt bij TAM (Tennis Albertus Magnus), dé studententennisvereniging van Groningen.

De studenten zijn inmiddels onmisbaar tijdens een Davis Cupduel. Paarse haarbanden, zweetbandjes, of vlaggen. TAM is erbij. Na 10 jaar is de Davis Cup terug in Groningen en spraken we één van de grootste supporters van de Davis Cup. Oud-TAM’er, fanatiek tennisser en nog fanatieker supporter: Job van Eijk.

Job, hoe lang ga je al naar de Davis Cup? En wanneer en waarom ben je hier ooit mee begonnen?

“Mijn eerste keer Davis Cup was in 2006 in Amsterdam, toen Nederland tegen Rusland moest spelen en we met 5-0 verloren. De volgende keer was in 2009 in Apeldoorn, waar ik ben opgegroeid. Toen zag ik voor het eerst de TAM-studenten die met z’n allen Nederland kwamen aanmoedigen en dacht ik: “Wow, dit is wel heel vet om zo tennis te kijken”. Vlak hierna ben ik gaan studeren in Groningen en ben ik lid geworden van TAM.

In september 2012 was mijn eerste keer Davis Cup als TAM-student. Nederland speelde tegen Zwitserland in het Westerpark in Amsterdam, op gravel tegen Federer. Dat was mijn eerste échte Davis Cupervaring, inclusief een weekend weg met 80 studenten uit Groningen. We sliepen met z’n allen in een gymzaal, ik moest minimaal wel één keer in het mascottepak rondrennen en Marco Borsato trad op in de regen. Fantastisch!”

Wat neem je mee in je koffer naar een weekendje Davis Cup?

“Twee schone hemden, uitgaanskleding voor twee avonden en het oranje pak natuurlijk! Een heel klein pakketje is het maar. Eerst moet het pak naar de stomerij en natuurlijk naar m’n vertrouwde bordeur (shout-out naar de Borduurmeesters!) in Groningen. In 2015 ging ik met drie vrienden naar Genève en hadden we een oranje pak geleend van een van de commissies bij TAM. We merkten dat we veel meer aanspraak hadden met de supporters van de tegenstanders en dat was zo leuk. Daarna heb ik zelf een nieuw pak gekocht en de borduursels toegevoegd.”

Is er een regel wie er een oranje pak mag dragen?

“Iedereen is (meer dan) welkom om een pak te dragen. Als ik op televisie de Davis Cup terugkijk, vind ik het er wel echt geweldig uitzien. En als ik zelf niet meer naar de Davis Cup zou gaan, zou ik het belangrijker vinden dat iemand anders mijn pak overneemt en draagt. Dan dat deze stof vangt in mijn huis.”

Hoe zou je de Davis Cup omschrijven in één woord?

Job neemt even z’n tijd en antwoord dan…

“Samen!

Samen draait bij mij om twee dingen, één: gezamenlijk met mijn vrienden een mooi weekend weg. Je moet er echt tijd voor maken met z’n allen en het is uniek dat we dat elke keer weer doen. En twee: ik heb echt het gevoel dat je als publiek samen met de spelers de wedstrijden beleeft en als supporter het verschil kan maken. Wanneer de spelers een tegenslag hebben, kan je als supporter de speler een beetje optrekken. En als de supporters na 3 lange wedstrijden een beetje zijn ingezakt, kijken de spelers opzij en verwachten ze dat je weer uit de tribunes komt!”

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens alle Davis Cup ontmoetingen?

“Ik heb twee momenten en ik kan niet kiezen.

In 2018 ging ik samen met een vriend (Matts) naar Toronto in Canada en we hebben daar vlogs opgenomen voor de KNLTB. We wisten dat Erik Poel (Algemeen Directeur van de KNLTB) er ook zou zijn en we hebben hem benaderd of hij zin had in een biertje. Toen heeft Erik ons opgehaald en meegenomen naar het spelershotel. Daar kwamen we Felix Auger-Alliasime en Dennis Shapovalov tegen en toen hebben we met ze kunnen praten. Daarna dronken we het beloofde biertje op de rooftop bar en hadden we een bizar uitzicht over Toronto!

En het tweede moment was in 2015 in Genève met Michel en Niek. De Zwitserse supporters hadden al vrij snel door dat we stiekem meer fan waren van Federer. Ook omdat één van ons een rode shirt aan had met Zwitserland erop. Op de eerste avond hebben ze ons meegenomen naar een restaurant om met z’n allen te kaasfonduen in Genève. Dat is wel heel bijzonder en dat maak je alleen maar mee met de Davis Cup!”

Heb je een speciale band met een van de spelers uit TeamNL?

“Met Botic. Vroeger trainden we samen in Apeldoorn, maar hij woonde in Veenendaal dus sliep hij vaak bij ons thuis. We hebben urenlang Topspin op de Xbox gespeeld waar Botic altijd tegen Nadal wilde spelen. Toen Botic vorig jaar tegen Nadal op Roland Garros stond heb ik mijn moeder geappt met: “Dit is toch niet normaal!”.

Hoe is het om de Davis Cup in Groningen te vieren dit jaar?

“Heel vet! Zeker omdat het zo’n groot feest was 10 jaar geleden. Vrijdagmiddag reis ik af naar Groningen om waarschijnlijk eerst een feestje mee te pakken bij TAM. Zaterdag wordt loodzwaar, je drinkt je eerste biertje voordat het begint en je pakt natuurlijk elke wedstrijd mee én gaan we daarna de stad in. Zondag zullen de benen wel moe zijn, maar dan zijn we er natuurlijk ook!

In Malaga sprak ik Tallon en hij zei zelfs dat hij het Davis Cupweekend in Groningen groots in zijn agenda heeft omcirkeld, omdat het herinnert wordt als zo’n groot feest.”