WhatsApp Image 2022 11 10 at 13.31.39

TeamNL Billie Jean King Cupteam staat voor grote uitdaging

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam treedt vrijdag 11 en zaterdag 12 november aan tegen Frankrijk. In Le Portel strijdt de ploeg onder leiding van Elise Tamaëla voor een plek in de Qualifiers 2023. Deze ronde geeft volgend jaar de mogelijkheid tot het kwalificeren voor de Billie Jean King Cup Finals. De verliezer daalt af naar Groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.

Er staat dus veel op het spel in Le Chaudron. Het sportcomplex aan de Franse kust dat plaats biedt aan 3500 toeschouwers ligt op zo’n 370 kilometer rijden van Utrecht.

De Franse captain Julien Benneteau heeft onder anderen de kersverse WTA-kampioene Caroline Garcia tot zijn beschikking. De nummer vier van de wereld is de laatste zes maanden in bloedvorm en klom maar liefst zeventig plaatsen op de wereldranglijst. Zijn equipe bestaat verder uit Alizé Cornet (WTA-36), Chloé Paquet (WTA-155) en Diane Parry (WTA-76).

Tamaëla, die wordt geassisteerd door Kiki Bertens, heeft Lesley Pattinama-Kerkhove (WTA-207), Suzan Lamens (WTA-213), Demi Schuurs (WTA-17 dubbelspel) en Lexie Stevens (WTA-432), die de geblesseerde Arianne Hartono vervangt, opgeroepen.

Nederland verloor eerder dit jaar van Spanje, waardoor het veroordeeld is tot het spelen van deze Play-off. De Françaises redden het niet tegen Italië.

In onderlinge ontmoetingen leidt Frankrijk met 6-1. De enige keer dat Oranje wist te winnen was in 1973. Marijke Schaar en Gertruida Walhof pakten destijds de punten voor Nederland.

De laatste ontmoeting dateert van zes jaar geleden. In de halve finale van de Wereldgroep was Frankrijk in een spannend treffen in het laatste dubbelspel uiteindelijk met 3-2 te sterk.

De loting heeft bepaald dat Pattinama-Kerkhove in de eerste partij Cornet treft. Lamens kruist vervolgens de degens met Garcia.

Zaterdag zijn de rollen omgedraaid en neemt Pattinama-Kerkhove het op tegen Garcia en staat Lamens tegenover Cornet. Het dubbelspel gaat tussen Schuurs en Stevens tegen Cornet en Garcia, maar de captains mogen de opstelling nog wijzigen.

Het programma begint vrijdag om 14.30 uur met een openingsceremonie, waarna twee enkelspelen volgen.

Zaterdag begint de eerste wedstrijd om 13.30 uur. Er worden op deze laatste speeldag twee singles en één dubbel gespeeld. Het team dat als eerste drie partijen heeft gewonnen is de winnaar.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via Ziggo Sport.

Tussenstanden en uitslagen volg je via de social media kanalen van de KNLTB.