DSC01477

Oranje start Davis Cup Finals met zege op Kazachstan

Het TeamNL Davis Cupteam heeft de eerste groepswedstrijd van de Davis Cup Finals tegen Kazachstan gewonnen. De ploeg onder leiding van Paul Haarhuis won het duel met 2-1.

Na een minuut stilte als eerbetoon aan de overleden koningin Elizabeth en de volksliederen van Groot-Brittannië, Nederland en Kazachstan kon Tallon Griekspoor dinsdag de Davis Cup Finals in de Emirates Arena van Glasgow openen. De nummer twee van Nederland nam het succesvol op tegen Mikhail Kukushkin. Hij won in drie sets: 6-1 3-6 6-3.

Griekspoor had de klus wellicht eerder kunnen klaren. Hij leidde immers na iets meer dan een half uur spelen met 6-1 en 2-0 met een break voorsprong. Echter was de stand na 90 minuten gelijk. De ervaren Kukushkin, die flink is afgezakt op de wereldranglijst, knokte zich onder aanmoediging van een tiental luidruchtige fans terug en pakte met 6-3 de tweede set.

In de beslissende set maakte Griekspoor na een bezoek aan de kleedkamer een herstart. Hij brak zijn tegenstander vroeg en kwam met overtuigend spel niet meer in de problemen. Hij serveerde Nederland op 5-3 naar de overwinning en een belangrijke voorsprong richting de eindzege.

Botic van de Zandschulp moest hard werken tegen de wispelturige Alexander Bublik, maar kwam ondanks verlies van de openingsset als winnaar bovendrijven: 3-6 6-1 6-4.

De service van de kopman van het TeamNL Davis Cupteam kwam moeizaam op gang. Enkele dubbele fouten zorgde mede voor vroeg serviceverlies en dat Bublik rap uit kon lopen naar een 4-1 voorsprong. Deze marge was voldoende voor winst met 6-3 in de openingsset voor de Kazach.

Van de Zandschulp kreeg steeds meer grip op de keiharde service en gevoelige dropshots van Bublik. De snelle benen van de Nederlandse nummer één deden zijn werk en Van de Zandschulp sleepte met 6-1 het tweede bedrijf overtuigend binnen.

Nadat onze landgenoot in de beslissende set direct de service van zijn tegenstander wist af te snoepen leek de buit vroegtijdig binnen. Bublik sloopte een racket en leek rijp voor de sloop. Van de Zandschulp profiteerde echter niet en leverde zijn opslaggame in, waardoor de strijd losbarstte.

Beide spelers stuurden elkaar over de baan met dropshots, lobs en groundstrokes. Op 3-3 leek Bublik op een lovegame af te stevenen, maar Van de Zandschulp wist maar liefst vijf punten op rij op de service van de Kazach te winnen. De break voorsprong in de cruciale fase van de partij wist hij te behouden en serveerde op 5-4 soevereine naar de winst in zijn partij en de ontmoeting.

De 2-0 tussenstand betekende dat Nederland sowieso de interland met Kazachstan zou gaan winnen. De vraag was alleen met hoeveel. Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop namen het in de derde partij op tegen Bublik en Aleksandr Nedovyesov.

Het was het team van Kazachstan dat iets terug deed door het dubbelspel met 6-4 1-6 6-3 te winnen en daarmee de eindstand op 2-1 bepaalde.

Thuisland Groot-Brittannië is vrijdag de volgende tegenstander van Nederland. Een dag later wacht een confrontatie met de Verenigde Staten.