MF BJKC 16 april 2022DSC08931

Elise Tamaëla nieuwe KNLTB Coach Dames

Oud-toptennisster en coach Elise Tamaëla is vanaf 1 oktober de nieuwe KNLTB Coach Dames. Tamaëla wordt daarmee naast captain van het Billie Jean King Cupteam ook verantwoordelijk voor het versterken van de band tussen KNLTB en de Nederlandse dames, zowel talenten als professionele tennissters in de ITF World Tour en WTA Tour. Ze gaat met regelmaat trainen met deze groep op het NTC in Amstelveen, bij speelsters op locatie en reist een aantal weken mee op de Tour.

Elise Tamaëla maakte haar debuut als toptennisster in 1999. Ze was vooral succesvol in ITF-toernooien, waar­van ze er acht won in het enkelspel. Haar hoogste positie op de WTA-ranglijst (nr. 127 enkelspel) behaalde ze in 2007. In de periode 2003–2007 maakte Tamaëla ook deel uit van het Nederlandse Fed Cupteam. Sinds de zomer van 2016 was ze coach van de Servische speelster Aleksandra Krunic. In 2018 werd ze toegevoegd aan het team van Travelling coaches van de KNLTB. Vanaf 2019 was ze privé coach van Kiki Bertens. In november vorig jaar volgde ze Paul Haarhuis op als captain van het Billie Jean King Cupteam.

Elise is blij met de uitbreiding van haar taken voor de KNLTB. “Als captain van het Billie Jean King Cupteam heb ik veel contact met de topspeelsters en zie ik ze regelmatig op de tour spelen. Het is mooi dat ik nu ook de talentvolle jonge meiden kan begeleiden en trainen, daardoor kunnen we werken aan doorstroom naar de top en hebben we beter zicht op de doorgroei voor het Billie Jean King Cupteam. ”

Technisch directeur Jacco Eltingh: “Ik ben trots dat we een ervaren speelster en coach als Elise nog meer aan ons kunnen verbinden. Door de speelsters uit groep 3, 4 en 5 uit het ‘5 steps to the top’ plan meer bij elkaar te brengen ontstaat er synergie, ze worden daar allemaal beter van. Samen trainen en samen reizen waar mogelijk, met goede begeleiding van Elise en onze andere topcoaches. In goede samenspraak met de privesector. Dat stimuleert en brengt iedereen verder. Op het NTC in Amstelveen hebben we alle faciliteiten hiervoor, maar ook onderweg of elders willen we meer steun bieden. Het effect van deze aanpak kunnen we bij de mannen al beter in de praktijk en in de resultaten terugzien. Bij de dames moeten wij er allemaal nog een schepje bovenop doen. Er staat een hele brede groep klaar om de wereldranglijst te gaan bestormen.”