HK220208 0019

Griekspoor knokt zich langs krachtige Karatsev

Tallon Griekspoor heeft zich door de openingsronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament geknokt. De sterke Rus Aslan Karatsev werd door de wildcardspeler ondanks twee wedstrijdpunten tegen verslagen: 2-6 7-6(2) 7-6(0).

Op het centre court van het ATP 500-toernooi wist de 25-jarige Griekspoor al twee keer een grote overwinning te boeken. In 2018 versloeg hij Stan Wawrinka en een jaar later voegde hij Karen Khachanov toe aan zijn zegekar. Karatsev, landgenoot van laatstgenoemde, is dit jaar als zevende geplaatst in Rotterdam en liet de Nederlandse nummer twee aan het begin niet in zijn spel komen.

De eerste helft van hun derde onderlinge ontmoeting – tussenstand 1-1 – werd éénrichtingsverkeer. Met snel genomen returns plaatste Karatsev twee breaks in de openingsset, nadat de nummer 14 van de wereld zelf een breakpunt in zijn eerste servicebeurt pareerde. Hiermee was de 6-2 winst in het eerste bedrijf een feit.

De tweede set ging tot 2-2 gelijk op tot dat de in Vladikavkaz geboren Rus zijn eigen servicegame op love binnenhaalde en vervolgens de opslagbeurt van Griekspoor afsnoepte. De 28-jarige Rus snelde vervolgens naar 5-2. Griekspoor gaf niet op en knokte zich met behulp van enkele foutjes van zijn tegenstander terug tot 5-5 en 6-6, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen.

Karatsev bleef stoïcijns harde klappen uitdelen, maar deze belandden steeds vaker achter de baseline. Griekspoor profiteerde optimaal door de laatste zes punten van de tiebreak naar zich toe te trekken (7-2) en daarmee een derde set afdwong.

De beslissende set begon met opslag verlies heen en weer. Het was Karatsev die de meeste schade wist te beperken en een 4-2 voorsprong vasthield tot 5-3. Twee wedstrijdpunten werden door Griekspoor weggewerkt, waarna bij 5-4 de Rus voor de tweede keer voor de wedstrijd mocht serveren (hij faalde in de tweede set). Wederom lukte het hem niet en kwam Griekspoor langszij.

Middels een tiebreak moest uiteindelijk een winnaar worden aangewezen. Griekspoor behield het momentum en liep uit naar 4-0, waarna Karatsev zijn frustraties uitte door zijn racket te slopen. Griekspoor verloor geen punt en won de tiebreak met 7-0 en daarmee de partij na 2,5 uur spelen.

 

Griekspoor treft in de tweede ronde de winnaar van het duel tussen finalist van vorig jaar Marton Fucsovic en Filip Krajinovic.