NTC Amstelveen Tennisbanen Gravel oud

Uitgebreider jeugdprogramma op het NTC

Het interne centralisatieplan voor de jeugd is in de ijskast gezet. Wanneer het eruit komt is op dit moment niet te zeggen. Maar het wordt in ieder geval zorgvuldig bewaard. 

Dit betekende dat de KNLTB een andere invulling aan de plannen rondom interne centralisatie voor het komende seizoen wil geven. De technische staf van de tennisbond heeft snel geschakeld om de aanpassing voor deze leeftijdsgroep zo spoedig mogelijk te implementeren. Veel van de extra’s, die de KNLTB als onafhankelijke partij wil leveren, stonden al klaar voor de interne centralisatie, maar moesten omgebogen worden naar de huidige vorm, met als basis het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC). 

Aan de ongeveer 20 talentvolle jeugdspelers in de leeftijdscategorie 14 jaar en ouder wordt een maatwerkprogramma aangeboden. Onderdeel van dit programma zijn onder andere meerdere modules op het NTC. Deze modules zijn ook beschikbaar voor de jongere jeugd van 11 tot 14 jaar. In totaal kunnen zo’n 120 spelers hiervan gebruikmaken. 

1. Leren winnen

Op donderdagen worden wedstrijden georganiseerd. Het is belangrijk dat spelers in deze leeftijden wedstrijden spelen, waarbij ze vooraf zelf een plan maken en analyseren.  

Wedstrijden leren spelen staat op deze dag centraal. Dit hoeft niet per se op het hoogst mogelijke niveau te zijn of om punten voor de ranglijst te draaien. Soms is het beter om op je eigen niveau of net daaronder de strijd aan te gaan, zodat de speler ervaart hoe het is om (meerdere keren) te winnen.  

Deze wedstrijdsetting biedt coaches ook de mogelijkheid spelers nog actiever te wijzen op alle zaken die goed gaan en/of beter kunnen. 

Voor de kinderen die op vrijdagochtend op het NTC trainen, is er de mogelijkheid om gezamenlijk te blijven slapen in het naastgelegen hotel. Dit vergroot de beleving en beperkt de reistijd. 

2. Themadagen

Op het NTC zullen komend seizoen op maandag en zaterdag themadagen worden georganiseerd. Naast training op de baan zullen verschillende experts een workshop geven over een bepaald onderwerp uit hun vakgebied. De onderwerpen en frequentie zijn afhankelijk van de leeftijd. Enkele voorbeelden van thema’s die de revue passeren zijn:  

  • Het belang van slaap 
  • De invloed van ademhaling 
  • Leren doelen stellen 
  • Testen van de ogen 
  • Kunst van een goed toernooischema samenstellen 
  • Dubbelspel 
  • Bewegingsvaardigheid 

De KNLTB neemt bij deze zorgvuldig gekozen themadagen haar onafhankelijke en faciliterende rol in en vult aan waar de spelers deze onderwerpen misschien nog niet (voldoende) meekrijgen in een andere omgeving. Het zijn cruciale onderwerpen voor een profspeler en misschien net zo belangrijk als bijvoorbeeld een goede forehand.  

3. Samen trainen

Doel is om de beste spelers per leeftijdscategorie samen te brengen om te trainen. 

De oudere leeftijden hebben de mogelijkheid om meerdere trainingen per week te volgen. De groep 12- en 13-jarigen kan op het NTC één keer per week trainen met de beste spelers uit hun geboortejaar.  

Voor de allerjongste jeugd van 10 en 11 jaar organiseert de KNLTB eens in de twee maanden een training. Doel is om elkaar te leren kennen, spelers te testen, te stimuleren en samen de eerste voorzichtige stapjes te zetten richting prestatief tennis.  

Een bezoek aan het NTC zal voor de speler als inspiratie moeten dienen om hard door te werken, zodat hij/zij hier in de toekomst vaker mag komen trainen. Het nationale wedstrijdprogramma in de uitgebreide KNLTB Junioren Tour start ook vanaf deze leeftijd. 

Al deze modules zijn ook toegankelijk voor de privé trainer van de uitgenodigde speler. De KNLTB wil transparant zijn en haar kennis delen. Samenwerking is de sleutel tot meer en nieuw succes. 

Voor nu is rust binnen de aangescherpte, maar onveranderde visiestukken Five Steps to the top en een Meerjaren Opleidingsplan Tennis belangrijk. De huidige structuur moet een kans krijgen zich te bewijzen.