Tokyo 2020 Paralympics. Training. Sessions 654711 Tokyo 2020 Paralympics. Training. Sessions Credit Ando Llamera

Rolstoeltennissers van start op Paralympics

Op het Ariake Tennis Park in Tokio start vrijdag het Paralympisch tennistoernooi. Nederland heeft een grote traditie om met name bij de vrouwen er met de medailles vandoor te gaan. Sinds rolstoeltennis in 1992 op het Paralympisch programma staat, heeft een landgenote in de finale om het goud gestreden.

Ook dit jaar kent TeamNL in de persoon van Diede de Groot de topfavoriete voor een gouden plak. De nummer één van de wereld opent haar jacht op eremetaal tegen Macarena Cabrillana uit Chili.

De als derde geplaatste Aniek van Koot (foto) won bij de laatste twee Paralympische Spelen een zilveren medaille in het enkelspel. De loting heeft haar onderin het schema geplaatst en ze kan daardoor De Groot pas in de finale treffen. Om zo ver te reiken dient Van Koot in ieder geval goed te beginnen tegen de Duitse Katharina Kruger.

In het dubbelspel hebben de Nederlandse vrouwen een bye in de eerste ronde en staan ze in de kwartfinale. Wie hun tegenstandsters worden is nu nog niet bekend.

In het mannenenkelspel is Tom Egberink de hoogstgeplaatste Nederlander. Het achtste reekshoofd start in de tweede ronde en kan daarom vast zijn potentiële tegenstander scouten.

Maikel Scheffers weet wel tegen wie hij zijn Paralympisch avontuur begint. De Bosschenaar treft de Amerikaan Conner Stroud. De als 16de ingeschaalde Ruben Spaargaren kan zich opmaken voor een treffen met Josef Riegler uit Oostenrijk, terwijl Carlos Anker de degens kruist met thuisspeler Takashi Sanada. De Japanner is als negende geplaatst.

In het dubbelspel hebben de koppels Scheffers/Egberink en Anker/Spaargaren een vrije doortocht naar de tweede ronde.

In het onderdeel quads is Sam Schröder de nummer twee van de plaatsingslijst. In de eerste ronde is hij gekoppeld aan de Israëliër Yosi Saadon.

Niels Vink treedt ook aan tegen een speler uit Israël. Shraga Weinberg is zijn tegenstander.

In het dubbelspel vinden Vink en Schröder het Amerikaanse koppel Barten/Wagner tegenover zich.

Het tennistoernooi start vrijdag om 11.00 uur lokale tijd (04.00 uur Nederlandse tijd).

Via NOS.nl zijn livestreams van de wedstrijden beschikbaar.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.