MF Libema Arianne Hartono

Arianne Hartono

Naam: Arianne Hartono
Woonplaats: Meppel
Geboortedatum: 21 april 1995
Links/rechtshandig: Rechtshandig
Enkelhandig/dubbelhandig: Dubbelhandige backhand
Hoogste positie enkelspel: 156
Aantal gewonnen toernooien: 2x ITF toernooien in Jakarta 2018 en 2019
Hoogtepunt tot nu toe: Grandslamdebuut in 2022 van Australian Open
Bijzondere titel: W15 Jakarta eerste plaats in 2019

Het pad richting proftennis liep voor Arianne Hartono anders dan die van de meeste van haar collega’s. Na in 2014 de nationale juniorentitel te hebben veroverd besloot de Meppelse een avontuur in de Verenigde Staten aan te gaan. Ze koos voor de universiteit van Mississippi om daar een studie psychologie te combineren met tennis.

De studierichting was een bewuste keuze, want psychologie is een belangrijk onderdeel binnen toptennis. Hartono sloot in 2018 het universiteitstennis af met het winnen van de NCAA-titel. De belangrijkste prijs voor een individuele student. Voor de winnares ligt normaal gesproken een wildcard voor de US Open klaar, maar deze ging aan Hartono’s neus voorbij omdat ze geen Amerikaans paspoort bezit. Cum laude studeerde ze af en na vier jaar college tennis kon haar loopbaan op de tour beginnen.

Op eigen kracht maakte Hartono dit jaar haar Grand Slamdebuut. In Melbourne knokte ze zich door het kwalificatietoernooi van de Australian Open, waarna ze in drie sets ten onder ging tegen de sterke Amanda Anisimova. Vier maanden eerder debuteerde ze op de WTA Tour. In Luxemburg won ze een ronde bij het WTA 250-toernooi. Deze prestaties in combinatie met haar optredens op de ITF Tour brachten haar naar de 162ste plaats op de wereldranglijst en is ze de nummer drie van Nederland achter Rus en Pattinama-Kerkhove.

In april 2022 maakte Hartono haar debuut in TeamNL bij de Billie Jean King Cup. Tijdens de ontmoeting met Spanje kwam ze in de dames dubbel met Demi Schuurs in actie. De 25-jarige Drentse is een echte teamspeelster en droomt van deelname aan de Olympische Spelen. Tokyo 2020 kwam nog iets te vroeg, maar wellicht is ze er over twee jaar in Parijs wel bij.

Volg Arianne Hartono op social media