HK210416 0489

Arantxa Rus

Naam: Arantxa Rus
Woonplaats: Monster
Geboortedatum: 13 december 1990
Links/rechtshandig: Linkshandig
Enkelhandig/dubbelhandig: Dubbelhandige backhand
Hoogste positie enkelspel: 61
Aantal gewonnen toernooien: 26 ITF titels
Hoogtepunt tot nu toe: Behaalde in 2017 een finaleplaats op het WTA-toernooi in Tapei
Bijzonder weetje: In 2019 beleefde Rus haar beste jaar en won maar liefst 10 ITF toernooien, waardoor ze weer in de top100 staat

De voornaam is Spaans, haar favoriete ondergrond is gravel en oudere zus Kim is ook een begenadigd tennisster. Je zou daardoor misschien denken dat Arantxa Rus is vernoemd naar Arantxa Sanchez-Vicario, die in de jaren ‘90 grote successen boekte. Maar niets is minder waar.

Wel woont en traint Rus in Barcelona, de geboorteplaats van Sanchez-Vicario, waar ze samenwerkt met de Spaanse topcoach Julian Alonso.

De linkshandige Rus is op 31-jarige leeftijd hard op weg om haar hoogste ranking van 61 te verbeteren. In topjaar 2012 bereikte ze onder meer de vierde ronde op Roland Garros en de derde ronde op Wimbledon. Op dit moment is ze nog acht plekken verwijderd van haar beste positie op de wereldranglijst.

Drie jaar geleden baarde Rus opzien door maar liefst tien ITF-toernooien in één seizoen op haar naam te schrijven. Een record. Op de WTA Tour boekte ze in haar carrière vier eindzeges in het dubbelspel, waarvan één keer met landgenote Quirine Lemoine.

Sinds 2008 maakt Rus deel uit van TeamNL. Van de 29 singles wist ze 16 keer een punt te scoren voor Nederland. In de laatste ontmoeting tegen China won ze samen met Demi Schuurs het beslissende punt in het dubbelspel, waardoor Oranje het in de Qualifiers ronde opneemt tegen Spanje.

Volg Arantxa Rus op social media

  • Facebook
  • Instagram